Címlap Ipolytarnóc

Ipolytarnóc

 

Ipolytarnóc a Nógrád megyei Jurrasic Park


Magyarországon is van őslénypark. A park a Nógrád megyei Ipolytarnócon található, ahová ellátogatva fantasztikus őskori időutazásban lehet részünk.

Ott, ahol egykor a Pannon-tenger hullámzott és vulkánok köpködték kénes gázaikat, az 1836-ban kezdődött és mai napig is tartó ásatások olyan leleteket tártak fel, melyek világhírűvé és egyedivé tették a „Nógrád megyei Jurrasic Parkot”.

Az 1944-ben védetté nyilvánított és 510 hektárosra bővített világhírű természetvédelmi terület földtani örökségünk egyik legnagyobb gyöngyszeme, egy ősi vulkáni katasztrófa által elpusztított trópusi dzsungel páratlan gazdagságú lelőhelye. 1995-ben az összeurópai természeti örökség részének nyilvánították, az Európa Tanács diplomával tüntette ki.

A terület túraúthálózata a geológiai tanösvényhez illeszkedő kőzetparki, kőszikla, és biológiai tanösvényekből áll. A tájékozódást magyar - angol nyelvű információs táblák segítik.
 

De nemcsak azért érdemes ide ellátogatni, hogy a vulkáni katasztrófa következtében fennmaradt földtani, őslénytani ritkaságokat megtekinthessük. A belépőjegy megvásárlásával barangolhatunk a miocén erdőben, a lombkorona sétányon, a kőzetparki, kőszikla és biológiai ösvényeken, megtekinthetjük a nívós fogadóépületben lévő kiállítást és a bükkábrányi fákat, melyek nemcsak magyarországon hanem az egész világon páratlan ritkaságnak számítanak.
A kiállítás egyik leglátványosabb növényi maradványa a megkövesedett ősfenyő, amelynek törzse 46 méter hosszú volt feltárásakor. Az őskorban magassága valószínűleg elérte a 100 métert.

Igényeinknek megfelelően részt vehetünk egy túrán a tanösvényeken, vagy a D4-s mozinak köszönhetően valódi Jurrasic Park szerű élmény segítségével ismerkedhetünk meg az ősi miocén világ csodáival.


Ipolytarnócra érdemes ellátogatni, hiszen kellemes kikapcsolódásban lehet részünk, sok érdekességet megtudhatunk a földtörténeti őskor, egy tovatűnt világ életéről.

 

Tehát mit is kínálunk Önnek?

Szállást egy gyönyörű történelmi városban, betekintést a palóc folklórba és gasztronómiába. 

Szállás a világörökség részét képző Hollókő és az Ipolytanóci őslénypark közelében.

Jöjjön és látogasson el városunkba és tekintse meg ezt a történelmi szentélyt, higgye el megéri majd a fáradságot! Mert ezer élménnyel, szépséggel és hagyománnyal fog itt találkozni!  

Szerintünk és sok ember szerint "Palócország" és Szécsény "Megér egy misét!"